RUMMET HEMEROCALLIS

 

Den så typiska gulorange färgen ger en mysig och ljus stämning i det här rummet. Rummet Hemerocallis ligger på nedre plan och är ett hörnrum med fönster i två väderstreck, båda med utsikt över parken.

 

Ett rum har fått sin inspiration av blomman daglilja (Hemerocallis), i familjen dagliljeväxter (Hemerocallidaceae), med 15 arter från östra Asien.


De är fleråriga örter med krypande jordstammar. Rötterna bildar ibland knölar vid ändarna. Bladen kommer i två plan, de kan vara nedvissnande eller städsegröna, de är remlika och avsmalnande mot spetsen. Ibland är bladen platta, men oftast tydligt kölade. Blommorna sitter vanligen i en klase eller knippe på en lång blomstängel. Hyllebladen är förenade vid basen till en blompip och bildar en trattlik krona. Blomfärgen varierar från blekt gul till orange eller rödaktig hos arterna. Hos hybriderna förekommer fler färger. Fruktämnet är översittande. Frukten är en trekantig kapsel.


Orangegul daglilja (Hemerocallis middendorffii) är en av arterna i familjen dagliljeväxter från nordöstra Asien och Japan.