RUMMET HELLEBORUS

 

Rummet Helleborus är charmigt och inrett i gröna färgtoner där inredningen går väl ihop med resten av huset och inte minst den vackra trädgården.

 

Helleborus (Helleborus) eller Julrossläktet är ett släkte med 21 arter perenna blommande växter som ofta odlas i trädgårdar, framför allt för att de blommar under vinter och tidig vår.

Släktnamnet kommer av grekiskans helleboros, vilket var ett växtnamn hos Hippocrates 400 f. Kr. 
Planterna är mycket köldtåliga och de flesta arterna är städsegröna. De har även använts som medicinalväxter. Blommorna har fem kronblad och har vissa arter som liknar rosor. 

En av de arterna är Helleborus cyclophyllus, kanske den allra vackraste av de grönblommiga helleborusarterna. Plantan, som blir 30-40 cm hög, har sitt naturliga utbredningsområde i norra Grekland, Albanien, södra Bulgarien och södra delen av forna Jugoslavien. 
Bladen är uppdelade i relativt kraftiga men få flikar och ger ett runt intryck. De vissnar naturligvis bort på vintern men former med övervintrande blad förekommer.

Blommorna är 4 – 5 cm stora och gröna eller gulgröna. Arter är härdig men kan börja blomma ganska tidigt i februari-mars varför den ibland blir sedan av frostväder. Den växer normalt i öppnare mark och kan därför tåla mer sol också som odlad planta.